Tips en informatie over bindingsangst. Met bindingsangst in combinatie met verschillende soorten daten, maar ook de oorzaken, kenmerken en mogelijke oplossingen voor bindingsangst bij mannen en vrouwen.
Hier heb ik informatie en tips met betrekking tot beide soorten dates voor mensen met bindingsangst.
Bindingsangst bij relatie dating
Bindingsangst is de angst om je emotioneel in een romantische relatie aan iemand te binden. Dat neemt niet weg dat je als je bindingsangst hebt niet verlangt naar liefde, genegenheid en de omgang met een persoon waar je van houdt. Daarom doe je misschien wel aan dating terwijl je bindingsangst hebt. Maar bindingsangst houdt in dat je je wilt terug trekken als de relatie te serieus wordt. Iemand met bindingsangst houdt namelijk als puntje bij paaltje komt liever afstand en probeert een diepe verbinding met een ander persoon te voorkomen.
Iemand met bindingsangst geeft de voorkeur aan vluchtige oppervlakkige relaties. Daarom geven ze niet zelden de voorkeur aan seksdating boven relatiedating.
Zelfs als iemand met bindingsangst wel een vaste partnerrelatie is aangegaan liggen onzekerheid en twijfel continue op de loer en vraagt de vrouw of man met bindingsangst zich vaak af of het niet beter is de relatie te beëindigen.
Bindingsangst bij casual dating
Casual dating kun je ook seksdating of erotische dating noemen. Bij deze vorm van dating is men niet op zoek naar een liefdesrelatie maar alleen naar sekscontacten. Dat kunnen vluchtige eenmalige contacten zijn waarbij er geen diepgaand persoonlijk contact komt. Een deel van de mannen en vrouwen met bindingsangst voelt zich daar goed bij.
Er zijn veel van dit soort sites voor seksdating, maar daar zitten natuurlijk niet alleen mensen met bindingsangst. Maar het feit dat het daar vaak om vrij onpersoonlijke contacten gaat ziet een man of vrouw met bindingsangst vaak niet als probleem.
Hieronder kijk ik naar de oorzaken van bindingsangst, het herkennen van bindingsangst en naar eventuele oplossingen.
Oorzaken van bindingsangst
Bindingsangst is een psychisch probleem dat diverse oorzaken en gevolgen kan hebben.
Bindingsangst komt vaak voort uit verlatingsangst, en verlatingsangst vind zijn oorzaak vaak weer in trauma's uit het verleden doordat men verlaten is door één of meer belangrijke personen uit het verleden. Vaak is ouder, of zijn het beide ouders, maar ook de breuk met een partner kan verlatingsangst en bindingsangst veroorzaken. Als men geen relatie aangaat kan deze relatie ook niet verbroken worden, en dat betekent dat de persoon met verlatingsangst de emotionele pijn uit het verleden niet opnieuw hoeft door te maken.
Ook andere jeugdtrauma's zoals misbruik of verraad kunnen bindingsangst veroorzaken. Ook ik dit geval is het een onwillekeurige bescherming om nare gevoelens uit het verleden niet opnieuw te beleven. Veel problemen om zich als volwassene te binden komen voort uit de kindertijd.
Angst voor een emotionele verbinding met iemand kan namelijk ook ontstaan door de opvoeding in een liefdeloos gezin, of in een gezin waarin veel geweld voorkomt. Het gevolg daarvan kan zijn dat men een hechte relatie als onveilig gaat zien en men daar afstand van wil houden.
Weer een heel andere oorzaak voor bindingsangst is een laag zelfbeeld of heel weinig vertrouwen. Men gaat er daardoor van uit dat men het niet waard is om van gehouden te worden. Er is dan constant de angst dat men op een bepaald moment afgewezen wordt. En men wil dat dan voor zijn door geen relatie aan te gaan.
Daarnaast zijn er ook nog de vrije vogels die zo erg op hun persoonlijke vrijheid gesteld zijn dat ze het in een relatie niet uithouden. Het beklemt ze te veel en het hindert de vrijheid die ze nodig hebben. Ook dit zal je onder bindingsangst kunnen scharen.
Zo herken je bindingsangst
Vrouwen en mannen met bindingsangst voelen zich ongemakkelijk als iemand emotioneel dicht bij ze komt, zoals in de liefde. Ze houden het contact graag oppervlakkig en willen niet over emoties praten. Als een relatie serieus wordt gaan ze daarom afstand nemen. Als er bijvoorbeeld over samenwonen gesproken wordt kunnen ze in paniek raken en de relatie beëindigen. Iemand met bindingsangst zal geen toekomstplannen met betrekking tot een relatie maken. Als dat ter sprake komt zal hij of zij snel van onderwerp proberen te wisselen. Over de toekomst van een relatie blijven ze altijd vaag.
Ook wordt iemand met bindingsangst vaak ongemakkelijk als iemand emotionele steun zoekt. Daar kunnen ze dan niet mee omgaan omdat ze dat zelf nooit zouden doen. Over een bestaande relatie wordt continue getwijfeld en soms worden er zelfs ruzies uitgelokt om zo de relatie onder druk te zetten. Men kan zelfs vreemdgaan met de (vaak onbewuste) hoop dat het uitkomt.
Om geestelijke pijn te vermijden kan iemand met bindingsangst lang of zelfs altijd single blijven of alleen korte relaties of seksdates aangaan.
Oplossingen voor bindingsangst
Van bindingsangst afkomen is geen makkelijk proces. Het begint met het erkennen dat je bindingsangst hebt. Dat is lang niet vanzelfsprekend bij mannen en vrouwen die de genoemde trauma's hebben. Maar bij zelfbewustzijn kun je de angst en de onderliggende oorzaken begrijpen. Dat is een eerste stap.
Om de bindingsangst te verminderen of zelfs te laten verdwijnen is hulp van een therapeut nodig. Vooral cognitieve gedragstherapie (CGT) wil hierbij goed helpen. Hechtingstherapie kan de oorzaak van bindingsproblemen uit het verleden opsporen en verzachten en ook relatietherapie kan soms helpen.
Doel van deze therapieën is mensen vertrouwen en intimiteit toelaten in een relatie. Hierbij worden vaak ook grenzen gesteld die ook de partner moet respecteren zodat deze niet over de grenzen van de partner met bindingsangst gaat. En therapie kan helpen om te leren om over gevoelens te praten.
Zie ook:
3 Reacties
Het is soms ook meer een kwestie van niet kunnen kiezen in plaats van bindingsangst. Vooral door datingsites krijgen veel mannen en vrouwen keuzestress. Er duikt keer weer een (ogenschijnlijke) leukere op waardoor ze zich niet vast durven te leggen.
BeantwoordenVerwijderenIk merk aan mijzelf dat ik na twee mislukte vaste relaties heel veel moeite heb om me weer aan iemand vast te binden. Ik weet niet of je dat bindingsangst kunt noemen maar ik voel me sindsdien veel fijner bij losse contacten, dates zonder verplichtingen maar alleen voor het plezier.
BeantwoordenVerwijderenIk herken dat. Maar dat is geen bindingsangst, dat is gewoon inhalen wat je gemist hebt. En het loslaten van de frustraties uit het verleden. Ik heb dat na mijn scheiding ook jarenlang gehad, dat ik alleen maar losse seks wilde. Maar het was geen bindingsangst, want na enkele jaren begon toch weer de behoefte aan liefde en een vaste relatie de kop op te steken. En momenteel ben ik weer vele jaren (zonder bindingsangst) heel gelukkig binnen een relatie.
VerwijderenPost hier uw vragen, ervaringen, eigen reviews en meningen. Deze berichten worden na keuring geplaatst. Eventuele reclame wordt niet gepubliceerd. Voor dating verzoeken verwijzen we u naar de bovenstaande datingsites.